Houbový závin recept


Houbový závin recept.

Houbový závin je lahodné jídlo, které kombinuje v sobě vůni a chuť čerstvých hub s lahodným těstem. Pro přípravu této speciality budeš potřebovat následující ingredience

Suroviny na těsto
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- voda podle potřeby

Náplň
- 500 g čerstvých hub podle výběru
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- hrst čerstvé petrželky
- 200 g strouhaného sýra podle výběru

Recept
1. Nejprve si připrav těsto. Mouku smíchej s máslem, vejcem a špetkou soli. Přidávej postupně vodu, dokud se těsto nezačne držet pohromadě. Poté těsto vyválej na pomoučeném válce na tenký plát.
2. Připrav si náplň. Na pánvi na olivovém oleji osmaž nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Přidej nakrájené houby a restuj, dokud nezměknou. Ochutí solí, pepřem a nakonec vmíchej nasekanou petržel.
3. Rozlož těsto na pečicí papír, na jeho střed rozprostři houbovou směs a posyp strouhaným sýrem. Těsto pečlivě zavin a konce dobře uzavři.
4. Závin potři rozšlehaným vejcem a peč ve předehřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut, dokud není zlatohnědý.

Tipy
- Pro intenzivnější chuť doporučuji přidat do náplně trochu bílého vína a nechat ho odpařit.
- Místo čerstvých hub lze použít i směs sušených hub, které předem namočíš ve vodě.
- Houbový závin je vynikající jak v teplém, tak v chladném stavu. Skvěle se hodí jako předkrm nebo jako hlavní chod k večeři.
- Pokud máš rád/a křupavější těsto, před pečením můžeš těsto potřít směsí olivového oleje a vody.
- Pro vegetariánskou variantu se ujisti, že použiješ sýr bez obsahu živočišné syřidla.