Pomazánka z červené řepy recept.
Ingredience:
- 2 středně velké červené řepy
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce řeckého jogurtu nebo tvarohu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- několik kapek citronové šťávy
- hrst čerstvého kopru nebo petrželky, nasekaného
Recept:
1. Červenou řepu si nejdříve uvařte. To uděláte tak, že ji celou, neoloupanou, vložíte do hrnce s vodou a vaříte přibližně 30-40 minut, dokud nezměkne. Po uvaření nechte řepu vychladnout, pak ji oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
2. Vložte nakrájenou červenou řepu do mixéru spolu s olivovým olejem, stroužkem česneku, citronovou šťávou, solí a pepřem. Mixujte, dokud směs nebude hladká.
3. Přidejte řecký jogurt nebo tvaroh a nasekaný kopr nebo petrželku. Mixujte krátce, jen dokud se všechny ingredience nespojí. Pokud je pomazánka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo další lžíci jogurtu pro požadovanou konzistenci.
4. Ochutnejte a podle potřeby doladěte sůl, pepř nebo citronovou šťávu.
Tipy:
- Pro extra křupavost můžete do pomazánky přidat nasekané ořechy, jako jsou vlašské ořechy nebo lískové ořechy.
- Pomazánka je výborná podávaná na křupavém pečivu nebo jako dip k zeleninovým tyčinkám.
- Pro veganskou verzi použijte veganský jogurt místo řeckého jogurtu nebo tvarohu.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do pomazánky trochu čerstvě nasekaného chilli nebo kapku chilli omáčky.