Hruškový kompot po našem recept


Hruškový kompot po našem recept.

Hruškový kompot po našem je skvělý způsob, jak si užít chutě a vůně hrušek po celý rok. Tento jednoduchý recept vám umožní připravit si vlastní kompot doma s několika málo ingrediencemi. Ideální je vybírat zralé, ale pevné hrušky, které zůstanou v kompotu krásně celé a přitom měkké.

Ingredience:
- 1 kg hrušek
- 1 l vody
- 250 g cukru
- 2 ks hřebíčku
- 1 ks skořicové tyčinky
- 1 ks vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkové esence
- Šťáva z jednoho citronu

Recept:
1. Nejprve si připravte čisté sklenice, které budete používat k uskladnění kompotu. Sterilizujte je buď ve varné vodě nebo v troubě.
2. Hrušky omyjte, oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na čtvrtky nebo osminy, podle velikosti hrušek.
3. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte cukr, hřebíček, skořici a vanilkový lusk (nebo esenci) a promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
4. Přidejte připravené kousky hrušek a nechte je v sirupu vařit asi 10 minut, nebo dokud nezměknou, ale stále drží tvar.
5. Během posledních minut vaření přidejte šťávu z citronu.
6. Hotový kompot pečlivě rozdělte do připravených sklenic a ihned je uzavřete.
7. Sklenice nechte vychladnout a poté je uložte na chladné a tmavé místo. Kompot je nejlepší po několika týdnech, kdy se chutě plně rozvinou.

Tipy:
- Pokud chcete kompot trochu pikantnější, přidejte do něj malý kousek zázvoru nebo pár zrnek černého pepře během vaření.
- K vylepšení barvy můžete do vařícího kompotu přidat několik bobulek červeného rybízu nebo malin.
- Pro dosažení konzistence více podobné džemu můžete směs rozvařených hrušek před plněním do sklenic lehce rozmixovat ponorným mixérem.
- Pro delší trvanlivost ujistěte se, že jsou sklenice dobře uzavřené a skladujte je v chladu a temnu. Po otevření kompot uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika dnů.

Tento domácí hruškový kompot bude skvěle doplňovat snídaně, jako jsou palačinky nebo jogurt, a je také výborný jako samostatná pochoutka.