Rajská omáčka recept


Rajská omáčka recept.

Rajská omáčka je klasické jídlo české kuchyně, které se vyznačuje svou jedinečnou chuťí a jednoduchostí přípravy. Následující recept vám ukáže, jak si ji připravit doma.

Ingredience:
- 500 g rajčat nebo 1 velká plechovka rajčat vlastní šťávě
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř podle chuti
- 1/2 lžičky sušeného majoránku
- 1 bobkový list
- 250 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)

Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno je nasekejte.
2. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a smažte ještě asi minutu.
3. Přimíchejte mouku a za stálého míchání ji nechte zezlátnout.
4. Přidejte rajčata (pokud používáte čerstvá rajčata, měla by být předem oloupaná a nasekaná).
5. Zalijte vývarem a přidejte cukr, sůl, pepř, majoránku a bobkový list.
6. Omáčku vařte na mírném ohni přibližně 20 minut. Občas promíchejte.
7. Po uvaření omáčku propasírujte přes sítko nebo rozmixujte ponorným mixérem pro hladší konzistenci.
8. Rajskou omáčku podávejte s vařenými těstovinami, knedlíkem nebo rýží.

Tipy:
- Rajská omáčka je vynikající s masovými kuličkami nebo jako omáčka k špagetám.
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do omáčky lžičku rajčatového protlaku.
- Jestli máte rádi pikantnější variantu, přidejte špetku chilli nebo papričky cayenne.
- Omáčku můžete uchovat v lednici až několik dní nebo ji zamrazit pro pozdější použití.