Dort s fernetem recept


Dort s fernetem recept.

Dort s fernetem je neobvyklý, ale zvláštní způsob, jak připravit sladkost pro milovníky hořkých chutí. Zde je postup, jak si připravit tento jedinečný dezert.

Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 4 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml fernetu
- 50 ml vody
- 1 prášek do pečiva
- kakao podle chuti pro tmavší těsto

Krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- 2 lžíce fernetu
- 2 želatinové listy

Postup:
1. Vejce s cukrem ušleháme do pěny. Pomalu přiléváme olej, vodu a fernet.
2. Pomalu přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao. Vznikne hladké těsto.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů celsia asi 25-30 minut. Necháme vychladnout.
4. Mezitím si připravíme krém. Želatinové listy namočíme do vody. Smetanu s cukrem šleháme do tuha. Lehce zahřáté želatinové listy (bez vody) smícháme s fernetem a poté vmícháme do smetany.
5. Dort rozkrojíme na poloviny nebo třetiny a každou vrstvu potřeme krémem.
6. Dort necháme v lednici odpočinout alespoň pár hodin, ideálně přes noc.

Tipy:
- Pro zvýraznění chuti můžete do těsta přidat kůru z jednoho biocitronu.
- Pokud si přejete dort bez alkoholu, fernet v těstě můžete nahradit stejným množstvím silného černého čaje nebo kávy.
- Pro dekoraci použijte čerstvé ovoce, čokoládové hoblinky nebo jednoduše posypte cukrem moučka.