Rošťáci recept


Rošťáci recept.

Rošťáci jsou oblíbená česká pochoutka, která se skvěle hodí k obědu nebo večeři. Jedná se o plněné mleté masové koule pečené v troubě. Připravit je můžete podle tohoto receptu.

Ingredience:

- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného oregána nebo majoránky
- plnka: sýr, nakládané okurky, papriky nebo jakékoli jiné oblíbené ingredience
- olej na potření plechu

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. V míse smíchejte mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, strouhanku, sůl, pepř, mletou papriku a oregáno nebo majoránku. Směs důkladně promíchejte, dokud nebudou všechny ingredience spojené.
3. Rozdělte směs na stejně velké části. Z každé části vytvořte v dlani kuličku, do středu udělejte důlek a vložte do něj kousek sýra a jakoukoli plnku, která se vám líbí.
4. Maso pečlivě zaměňte kolem náplně a vytvořte uzavřenou masovou kuličku.
5. Plech potřete trochou oleje a rovnoměrně na něj rozložte připravené rošťáky.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut nebo dokud nejsou rošťáci zlataví a propečení.

Tipy:

- Pro pikantnější variantu přidejte do masa trochu chilli nebo cayenského pepře.
- Místo sýra můžete do rošťáků použít také sušená rajčata nebo olivy pro jinou chuťovou variaci.
- Rošťáky podávejte s bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo jako hlavní chod s vaší oblíbenou přílohou.
- Pokud máte rádi bylinky, přidejte do masové směsi čerstvý petržel nebo bazalku pro svěží nádech.

Tento jednoduchý a variabilní recept na rošťáky jistě potěší každého, kdo má rád domácí masové koule s překvapením uvnitř.