Pizza z celozrnné mouky recept.
Pizza z celozrnné mouky je skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravější alternativu klasické pizzy. Celozrnná mouka přidává do pizzy výživnou hodnotu a chuť. Zde je jednoduchý recept, jak si připravit domácí pizzu s těstem z celozrnné mouky.
Ingredience:
- 250 g celozrnné mouky
- 1 lžička suchého droždí
- 150 ml teplé vody
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- kukuřičná mouka na posypání pracovní plochy
Na oblohu:
- 200 g rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 200 g strouhaného sýra (mozzarelly nebo jiného podle chuti)
- 100 g šunky nebo salámu, nakrájeného na tenké plátky
- libovolná zelenina (např. paprika, cibule, olivy, rajčata)
Recept:
1. Ve velké misce smíchejte celozrnnou mouku, suché droždí a špetku soli.
2. Do směsi přidejte teplou vodu a olivový olej a promíchávejte, dokud se těsto nespojí dohromady.
3. Vypracujte těsto na hladkou a pružnou kouli. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
4. Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou kukuřičnou moukou a rozválejte na kruh nebo obdélník podle vaší formy na pečení.
6. Přesuňte těsto na pečicí papír nebo pekáč a na těsto rovnoměrně rozetřete rajčatový protlak. Posypte sušeným oreganem.
7. Na rajčatový základ rovnoměrně rozložte strouhaný sýr, plátky šunky/salámu a vybranou zeleninu.
8. Předehřejte troubu na 220°C a pizzu pečte 15-20 minut, nebo dokud není okraj křupavý a sýr zlatavý.
Tipy:
- Přidejte do těsta lžičku medu nebo cukru, který pomůže droždí lépe kynout.
- Pro ještě zdravější variantu použijte jako oblohu čerstvou zeleninu a snížte množství sýra.
- Pokud máte rádi křupavější okraje, před pečením můžete okraje pizzy potřít olivovým olejem.
- Nebojte se experimentovat s různými druhy oblohy podle vašeho gusta.