Aglio Olio e Peperoncino recept


Aglio Olio e Peperoncino recept.

**Ingredience:**
- 400 g špaget
- 4 stroužky česneku
- 1 sušená chilli paprička nebo 1/2 lžičky chilli vloček
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvě nasekaná petrželka (volitelné, pro ozdobu)

**Recept:**
1. Uvařte špagety v dostatečném množství vody s přidáním soli, podle návodu na balení, aby byly 'al dente'.
2. Mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho na tenké plátky. Chilli papričku nasekejte na jemno, pokud používáte čerstvou. Pokud používáte sušenou papričku nebo chilli vločky, připravte je tak, jak jsou.
3. V hluboké pánvi zahřejte olivový olej a přidejte na plátky nakrájený česnek. Restujte na mírném ohni, dokud česnek nezačne mírně zlátnout. Dbejte na to, aby česnek nepřipálil, protože by to mohlo způsobit hořkost.
4. Přidejte chilli do pánve s česnekem a promíchejte. Nechte na ohni ještě krátce, aby se chutě propojily.
5. Jakmile jsou špagety uvařené al dente, vyjměte je pomocí kleští nebo cedníku a přesuňte přímo do pánve s česnekem a chilli. Uložte si trochu vody z vaření těstovin.
6. Promíchejte špagety v pánvi s ostatními surovinami. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody z vaření těstovin, aby se vytvořila hezká emulze.
7. Podávejte ihned po dochucení čerstvě mletým černým pepřem a případně nasekanou petrželkou pro ozdobu.

**Tipy:**
- Důležitým klíčem k dokonalosti Aglio Olio e Peperoncino je správně uvařené těstoviny a kontrola teploty při smažení česneku, aby nedošlo k jeho připálení.
- Při přidávání vody z vaření těstovin to dělejte postupně, abyste dosáhli požadované konzistence omáčky.
- Pokud máte rádi extra pikantní, můžete přidat více chilli. Naopak, pokud nejste na příliš ostré jídlo, snižte množství chilli.
- Tato jednoduchá pasta se nejlépe hodí k lehkému červenému víně, které doplní její chutě bez toho, aby bylo příliš dominantní.