Rychlá perníková roláda recept.
Na přípravu rychlé perníkové rolády budete potřebovat následující ingredience:
Ingredience:
Těsto:
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 1 lžíce medu
- 90 g hladké mouky
- 1 lžička perníkového koření
- 1/2 lžičky jedlé sody
Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2-3 lžíce cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem.
2. Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte med a důkladně promíchejte.
3. V jiné misce smíchejte mouku, perníkové koření a jedlou sodu.
4. Suchou směs postupně za stálého míchání přidávejte do vejce. Hmotu promíchejte do hladka.
5. Rozetřete těsto rovnoměrně na připravený plech a pečte asi 10-12 minut, nebo dokud těsto není pevné na dotek.
6. Mezitím si připravte čistý kuchyňský utěrku a posypte ji trochou cukru.
7. Horkou roládu vyklopte na cukrem posypanou utěrku a opatrně odstraňte pečicí papír. Roládu s pomocí utěrky opatrně zrolujte a nechte vychladnout.
8. Zatímco roláda chladne, vyšlehejte smetanu s cukrem moučka a vanilkou do tuhého šlehačky.
9. Po vychladnutí roládu opatrně rozbalte, rovnoměrně rozetřete na ni vanilkovou šlehačku a znovu pečlivě zrolujte.
10. Před podáváním můžete roládu posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čerstvým ovocem.
Tipy:
- Perníkové koření můžete přizpůsobit podle svého gusta, přidáním více skořice, hřebíčku nebo zázvoru.
- Pro extra šmrnc můžete do šlehačky přidat trochu likéru s chutí oříšků nebo kávy.
- Pokud máte raději bohatší náplň, můžete přidat i tvaroh nebo mascarpone.
Tato rychlá perníková roláda je skvělým řešením pro nečekané návštěvy nebo když toužíte po něčem sladkém, ale nemáte moc času.