Žluté dortíčky recept.
Žluté dortíčky jsou lahodné a svěží dezerty, které mohou rozzářit každou oslavu nebo jen tak zdokonalit odpolední čaj. Tyto malé pochoutky, inspirované svou jasnou barvou a sladkou chutí, jsou oblíbené u dětí i dospělých. Tady je jednoduchý recept, jak si je připravit doma.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 150 g másla (měkkého)
- 150 g cukru
- 4 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce citronové kůry
- 100 ml mléka
- Žlutá potravinářská barva
- Pro krém:
- 200 g mascarpone
- 100 g práškového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- Citronová kůra na ozdobu
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si formy na muffiny nebo malé dortíčky, které vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem.
2. Ve velké misce smíchejte měkké máslo s cukrem do hladka. Postupně přidávejte vejce a důkladně je promíchejte s máslom a cukrem.
3. Do směsi přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou šťávu a kůru. Nalijte mléko a zamíchejte, dokud nebude těsto hladké. Podle chuti přidejte žlutou potravinářskou barvu, aby těsto získalo žádoucí intenzitu barvy.
4. Těsto rozdělte do připravených forem a pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut nebo dokud vrch dortíčků není pevný na dotek a testovací špejle vyjde čistá.
5. Nechte dortíčky vychladnout předtím, než je vyklopíte z forem.
6. Pro krém smíchejte mascarpone s práškovým cukrem a citronovou šťávou, dokud není směs hladká a krémová. Krém naneste na vychladlé dortíčky a jako poslední krok posypte citronovou kůrou pro dodání svěžesti a ozdoby.
Tipy:
- Pro ještě intenzivnější citronovou chuť přidejte do těsta víc citronové kůry.
- Pokud chcete, aby byly vaše dortíčky vláčnější, přidejte do těsta lžíci jogurtu nebo kysané smetany.
- Dortíčky lze ozdobit také malinami nebo jiným ovocem pro zvýraznění chuti a vizuálního efektu.
- Pokud nemáte mascarpone, můžete použít i jemný tvaroh nebo smetanový sýr jako základ pro krém.
Tyto žluté dortíčky jsou nejen krásné na pohled, ale jejich osvěžující chuť je skvělou odměnou k odpolednímu čaji nebo jako závěrečný dezert po rodinné večeři.