Krémová česneková cibulačka recept.
Krémová česneková cibulačka je vynikající a voňavá polévka, která nejen hřeje, ale také potěší chuťové pohárky. Zde je návod, jak si ji připravit.
Ingredience:
- 3 velké cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce mouky
- 1 l vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 200 ml smetany na vaření
- sůl a pepř dle chuti
- pažitka nebo petržel na ozdobu
- chlebové krutony pro podávání
Recept:
1. Cibule oloupejte, nakrájejte na tenké plátky. Česnek oloupejte a jemně nakrájejte nebo rozmačkejte.
2. V hlubokém hrnci rozehřejte máslo a na mírném ohni za stálého míchání osmahněte cibuli, dokud nezezlátne a nezměkne. To může trvat asi 10 minut.
3. Přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
4. Zaprašte moukou a míchejte, dokud se nevstřebá a nezačne mírně hnědnout. To pomůže polévce zhoustnout.
5. Postupně přilévejte vývar, stále míchejte, aby se předešlo hrudkám. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 20 minut.
6. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Vraťte hrnec na mírný oheň.
7. Přilijte smetanu, promíchejte a ochuťte solí a pepřem. Nechte polévku jen zahřát, ale nevařit.
8. Hotovou polévku podávejte s krutony a ozdobte pažitkou nebo petrželí.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější polévku, můžete přidat trochu červeného mletého papriky nebo několik kapek tabasca.
- Pro zjemnění chuti můžete do polévky přidat také lžičku medu.
- Krémovou česnekovou cibulačku můžete posypat i strouhaným sýrem, například parmazánem, pro bohatší chuť.
- Nebojte se experimentovat s bylinkami. Kromě pažitky a petržele můžete použít také tymián nebo majoránku, které skvěle doplní chuť polévky.
Tato polévka je ideální pro chladné dny a její příprava není složitá. S těmito tipy a triky si můžete vychutnat bohatou a pohodlnou polévku, která potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i tělo.