Šťavnatý koláč s jablečným tvarohem recept


Šťavnatý koláč s jablečným tvarohem recept.

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 125 g másla
- špetka soli

Náplň:
- 500 g tvarohu (v kelímku)
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 4-5 středně velkých jablek
- Šťáva z půl citronu
- 1/2 lžičky skořice

Recept:
1. V míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, máslem a špetkou soli. Zpracujte těsto, které poté nechte v chladu odpočívat asi 30 minut.
2. Mezitím si připravte náplň. V jiné míse smíchejte tvaroh, vejce, cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob, dokud nezískáte hladký krém.
3. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Plátky jablka poté pokapejte citronovou šťávou a smíchejte se skořicí.
4. Vyválené těsto vložte do koláčové formy, vytvořte okraje a dno propíchejte vidličkou.
5. Na těsto rozprostřete tvarohovou náplň a na ni rovnoměrně rozložte plátky jablek.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut, dokud koláč není zlatavý a náplň pevná.
7. Nechte koláč před podáváním vychladnout.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do těsta nebo náplně přidat trochu citronové nebo pomerančové kůry.
- Pokud máte raději sladší, přidejte do náplně více cukru nebo použijte sladší odrůdy jablek.
- Pro křupavější povrch můžete před pečením koláč posypat drobenkou z másla, mouky a cukru.
- Koláč je nejlepší podávat mírně zchladlý, kdy jsou chutě lépe vyvážené.