Špenátová polévka se smetanou recept


Špenátová polévka se smetanou recept.

Ingredience:
- 500 g čerstvého špenátu
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 800 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 200 ml smetany na vaření
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- muškátový oříšek podle chuti
- croutony nebo opečený chléb pro podávání

Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno. Špenát důkladně omyjte a odstraňte tvrdé stonky.
2. V hlubokém hrnci rozehřejte máslo a na něm zpěňte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a krátce osmažte, aby se uvolnily aroma.
3. Do hrnce přidejte čerstvý špenát (pokud se nevejde všechen najednou, přidejte ho postupně, jak se začne smršťovat). Snižte teplotu a dusíte, dokud špenát neuvadne.
4. Přilijte vývar a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni přibližně 10 minut.
5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Vraťte na mírný oheň a vmíchejte smetanu. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
6. Podávejte teplou, ozdobenou croutony nebo s opečeným chlebem.

Tipy:
- Pro veganskou verzi polévky použijte rostlinný vývar a místo smetany kokosové mléko nebo jiný rostlinný krém.
- Doplněním o vařené brambory nebo batáty získáte hustší a sytější variantu polévky.
- Pro výraznější chuť můžete přidat k špenátu i trochu čerstvého baby špenátu, který přidáte až na konci vaření.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky trochu čerstvého chilli nebo chilli vloček.
- Pro dekoraci a další vrstvu chuti můžete polévku před podáváním posypat nastrouhaným parmazánem nebo praženými piniovými oříšky.