Velikonoční mazance recept.
**Ingredience**
- 500g hladké mouky
- 250ml mléka
- 70g cukru
- 2 žloutky
- 100g másla
- 30g čerstvého droždí
- špetka soli
- kůra z jednoho citronu
- rozinky (volitelné)
- 1 vejce na potření
- mandlové lupínky na posypání (volitelné)
**Recept**
1. V míse smícháme hladkou mouku se špetkou soli a cukrem.
2. V malém rendlíku zahřejeme mléko, aby bylo vlažné. Přidáme droždí a necháme několik minut působit, dokud se nevytvoří pěna.
3. Do mísy s moukou přilijeme směs mléka a droždí, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky a nakonec kůru z citronu. Pokud chcete, přidejte i rozinky.
4. Těsto důkladně zpracujeme, až bude hladké a nelepí se. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete přidat trochu mléka. Pokud je naopak příliš lepivé, přisypeme trochu mouky.
5. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
6. Po vykynutí těsto opět propracujeme a rozdělíme na požadovaný počet mazanců. Mazance formujeme do hladkých bochníků a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
7. Předpečené mazance potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
8. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut, dokud nejsou mazance krásně zlatavé.
**Tipy**
- Pro zajímavější chuť můžete do těsta přidat trošku rumu nebo vanilkového extraktu.
- Pokud chcete mazance udržet déle čerstvé, uchovávejte je v uzavřeném sáčku nebo obalenu v čisté utěrce.
- Pro extra lesk můžete mazance po upečení potřít rozpuštěným máslem nebo ještě horké potřít mlékem.