Perník z cukety recept.
- Ingredience
- 2 šálky nastrouhané cukety
- 3 vejce
- 2 šálky moučkového cukru
- 1 šálek rostlinného oleje
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 šálek sekaných ořechů nebo rozinek (nepovinné)
- Recept
1. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia. Lehce vymažte a moukou vysypte formu na biskupský chlebíček.
2. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu, vejce, cukr a olej do hladka.
3. V jiné míse promíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici, hřebíček a muškátový oříšek.
4. Suchou směs postupně přidávejte do mokré směsi a míchejte, dokud nejsou obě směsi dobře spojené.
5. Pokud používáte, vmíchejte ořechy nebo rozinky.
6. Těsto nalijte do připravené formy.
7. Pečte v předehřáté troubě 50-60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu perníku nevyjde čistá.
8. Nechte perník vychladnout v formě asi 10 minut, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Tipy
- Pro extra vlhkost a chuť můžete do těsta přidat lžíci melasy.
- Pokud je perník příliš vlhký, můžete do receptu přidat malé množství další mouky, aby se těsto lépe drželo pohromadě.
- Perník chutná ještě lépe druhý den, když se chutě dobře spojí.
- Pokud máte rádi křupavou kůrčičku, posypte povrch těsta před pečením trochou cukru.
- Perník můžete také obalit v potravinové fólii a zmrazit pro pozdější použití. Dobře se uchová v mrazáku až 2-3 měsíce.