Paprikový utopenec recept


Paprikový utopenec recept.

Paprikový utopenec je tradiční česká pochoutka, která kombinuje pikantní a sladké chutě. Připravuje se z nakládaných paprik a utopených (vařených) klobás nebo párků. Následuje jednoduchý návod, jak si připravit vlastní paprikový utopenec doma.

- Ingredience
- 500 g uzených klobás nebo párků
- 2 velké cibule
- 1 lžíce oleje
- 400 ml vody
- 200 ml octa
- 100 g cukru
- 1 lžíce soli
- 10 kuliček celého pepře
- 2 bobkové listy
- 5 stroužků česneku
- 4-5 velkých červených paprik
- 1 chilli paprička (nepovinné pro extra pikantnost)

- Recept
1. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké kroužky. Papriky očistěte a nakrájejte na proužky. Česnek oloupejte a jemně nakrájejte nebo rozdrtíte.
2. V hrnci rozehřejte olej a na mírném ohni krátce osmažte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte papriky a česnek a směs míchejte, dokud nebudou ingredience mírně měkké.
3. Do hrnce přilijte vodu, ocet, cukr, sůl, celý pepř, bobkové listy a chilli papričku, pokud ji používáte. Přiveďte k varu.
4. Klobásy nebo párky vložte do hrnce. Snížte teplotu a nechte pomalu vařit pod pokličkou asi 15 minut.
5. Po uvaření nechte směs vychladnout při pokojové teplotě a poté přesuňte do čistých sklenic.
6. Ujistěte se, že klobásy jsou úplně ponořené v nálevu. Sklenice uzavřete a uložte na chladném a tmavém místě. Nechte nakládat minimálně 24 hodin pro lepší prolnutí chutí.

- Tipy
- Pro zvýraznění chuti můžete přidat i jiné koření dle svého výběru, například semínka hořčice nebo koriandr.
- Paprikový utopenec chutná nejlépe, pokud má dostatek času na nakládání. Ideálně nechte utopence v nálevu odpočívat několik dní.
- Místo cukru můžete zkusit med pro jemnější sladkost.
- Ujistěte se, že sklenice jsou dobře sterilizované, abyste předešli jakémukoli riziku kontaminace.
- Paprikový utopenec můžete podávat jako předkrm nebo jako svačinku k pivu.