Rebarborový kompot s vanilkovou omáčkou recept.
Rebarborový kompot s vanilkovou omáčkou je skvělým jarním a letním dezertem, který spojuje kyselost rebarbory s jemností vanilkové omáčky. Tento recept je jednoduchý a připravíte ho během krátké chvíle.
Ingredience pro rebarborový kompot:
- 500 g rebarbory
- 150 g cukru
- 250 ml vody
- 1 citron
Ingredience pro vanilkovou omáčku:
- 250 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 4 žloutky
- 70 g cukru
Recept:
1. Nejprve si připravte rebarboru. Rebarboru důkladně omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky dlouhé asi 2 cm.
2. V hrnci smíchejte vodu s cukrem a přiveďte k varu. Když se cukr úplně rozpustí, přidejte nakrájenou rebarboru a šťávu z citronu. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, nebo dokud rebarbora nezměkne, ale zůstane celkem v kusech.
3. Mezitím si připravte vanilkovou omáčku. Mléko s vanilkovým luskem (rozříznutým a vyškrábaným semínkem) přiveďte v jiném hrnci k varu. V míse ručně vyšlehejte žloutky s cukrem, dokud směs nezbělá.
4. Do směsi s žloutky pomalu přilévejte horké mléko, neustále míchajte. Poté celou směs vraťte do hrnce a za stálého míchání zahřívejte, dokud omáčka nezhoustne. Dbejte na to, aby omáčka nezačala vařit, jinak by se žloutky mohly srazit.
5. Hotový kompot podávejte s vanilkovou omáčkou. Omáčku můžete přelít přímo přes kompot nebo ji podávat zvlášť.
Tipy:
- Pro ještě lepší chuť můžete do kompotu přidat pár kuliček nového koření nebo hřebíček, který před servírováním vyjměte.
- Pokud máte rádi hustší vanilkovou omáčku, můžete přidat do směsi trochu kukuřičného škrobu rozpuštěného v mléce.
- Rebarborový kompot je vynikající také studený, zvláště pokud ho podáváte jako osvěžující letní dezert.
- Pokud je rebarbora příliš kyselá, můžete přidat více cukru podle chuti.