Hrnkový perník recept


Hrnkový perník recept.

Ingredience:
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka nebo rostlinného mléku
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 vejce
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
2. V míse smíchejte pohankovou mouku, špaldovou mouku, třtinový cukr, kakao, perníkové koření, kypřicí prášek a vanilkový cukr.
3. V jiné míse smíchejte mléko, olej a vejce.
4. Směs s vejci přilijte k suchým ingrediencím a vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Vymažte formu na pečení a těsto do ní vylijte.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 35 minut nebo dokud není perník pečený. Pro ověření můžete použít špejli – po zapíchnutí do středu perníku by měla vyjít suchá.
7. Po upečení nechte perník vychladnout, než ho vyklopíte z formy.

Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do těsta přidat trochu nastrouhaného zázvoru nebo pár kapek rumu.
- Perník můžete po upečení ozdobit polevou z moučkového cukru s citronovou šťávou nebo jednoduše posypat moučkovým cukrem.
- Experimentujte s různými druhy mouky, aby se perník přizpůsobil vaší chuti a dietním potřebám.
- Tento perník je výborný nejen jako sladké pohoštění, ale i jako rychlá snídaně nebo svačina. Výborně chutná s kávou nebo čajem.