Fazolový guláš recept.
Fazolový guláš je lahodné a sýtné jídlo, které se hodí na chladnější dny. Následující recept je jednoduchý a rychlý, což ocení každý, kdo má málo času nebo se teprve učí vařit.
**Ingredience:**
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 500 ml vody nebo vývaru
- 400 g vařených červených fazolí (může být z konzervy)
- 2 středně velké brambory
- 2 mrkve
- 1 červená paprika
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
**Postup:**
1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na malé kousky. V hlubokém hrnci nebo kastrolu rozehřejte olej a přidejte cibuli s česnekem. Restujte, dokud nezměknou a nezačnou se zlatě hnědit.
2. Přidejte mletou papriku, promíchejte a ihned zalijte vodou nebo vývarem, aby paprika nezhořkla.
3. Brambory a mrkve oloupejte a nakrájejte na kostičky. Papriku očistěte a také nakrájejte. Vše přidejte do hrnce.
4. Přidejte vařené fazole společně s rajčatovým protlakem. Osolte, opepřete a přimíchejte majoránku.
5. Vše promíchejte a vařte na mírném ohni, dokud nejsou zelenina a brambory měkké, což by mělo trvat asi 20 - 30 minut. Během vaření případně přilévejte trochu vody nebo vývaru, pokud by guláš byl příliš hustý.
6. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem či dalšími kořeními dle chuti.
**Tipy:**
- Guláš chutná ještě lépe druhý den, když se chutě spojí.
- Servírovat můžete s kyselou smetanou, která přidá guláši na krémovosti.
- Jako příloha se hodí čerstvý chléb nebo těstoviny.
- Experimentujte s kořením – kromě majoránky můžete přidat i kmín, červenou papriku nebo trochu chilli pro pikantnější verzi.