Pečený bůček recept


Pečený bůček recept.

Pečený bůček je oblíbená česká pochoutka, která se vyznačuje křupavou kůrkou a šťavnatým masem. Abychom dosáhli dokonalého výsledku, následujte tento recept a tipy.

Ingredience:

1,5 kg bůčku
2 lžíce soli
1 lžíce mletého černého pepře
4 stroužky česneku
1 lžíce kmínu
2 lžíce oleje

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Bůček omyjte a osušte papírovými ručníky.
3. Česnek oloupejte a nadrobno nasekejte.
4. V misce smíchejte sůl, pepř, kmín a česnek spolu s olejem, abyste vytvořili pastu.
5. Tuto pastu důkladně vtřete do bůčku, zejména na povrch a do zářezů, pokud jste nějaké udělali.
6. Vložte bůček na plech pokrytý pečicím papírem kůží nahoru.
7. Pečte v předehřáté troubě. Po prvních 90 minutách pečení zkontrolujte a případně přikryjte alobalem, pokud kůrka příliš tmavne.
8. Celkově by bůček měl být v troubě zhruba 2 až 2,5 hodiny, záleží na silnosti kousku. Měl by být dozlatova pečený a kůrka křupavá.

Tipy:

- Pro ještě křupavější kůrku můžete v posledních 10 minutách pečení zvýšit teplotu na 200 °C.
- Než bůček nakrájíte, nechte ho 10 minut odpočívat mimo troubu. Tím zůstane maso šťavnatější.
- Pokud máte rádi bylinky, můžete do pasty přidat rozmarýn nebo tymián pro další vrstvu chuti.
- Pro ještě lepší výsledek můžete bůček nechat přes noc v lednici s marinádou.

Dodržením těchto kroků a tipů dosáhnete dokonale pečeného bůčku s křupavou kůrkou a šťavnatým masem. Tento recept je ideální pro nedělní oběd nebo speciální příležitost.