Mayská horká čokoláda s chilli recept


Mayská horká čokoláda s chilli recept.

K přípravě Mayské horké čokolády s chilli budete potřebovat následující ingredience:

- 2 šálky plnotučného mléka nebo mandlového mléka pro veganskou variantu
- 1 lžíce kakaa nebo 100 g tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 2 lžičky medu nebo javorového sirupu pro slazení
- 1/4 lžičky mletého skořicového prášku
- 1 špetka mletého chilli
- 1 špetka soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Recept:

1. Do středně velkého hrnce nalijte mléko a zahřívejte na středně slabém ohni, dokud nebude horké, ale ne vařící.
2. Přidejte kakao nebo nasekanou tmavou čokoládu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
3. Přimíchejte med nebo javorový sirup, skořici, chilli, sůl a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte.
4. Pokračujte ve vaření na mírném ohni, dokud směs nezačne jemně bublat. Nechte ji na ohni ještě asi minutu, pravidelně míchejte.
5. Ochutnejte a případně přidávejte sladidlo nebo chilli podle chuti.
6. Hotovou horkou čokoládu nalijte do šálků.

Tipy pro dokonalou Mayskou horkou čokoládu s chilli:

- Pokud hledáte intenzivnější čokoládovou chuť, použijte kvalitní tmavou čokoládu s vyšším obsahem kakaa.
- Pro zvýraznění chuti můžete přidat špetku čerstvě mletého černého pepře.
- Pro extra krémovost můžete do horké čokolády přimíchat lžíci kokosového oleje nebo smetany.
- Pokud preferujete hladkou texturu, můžete hotovou horkou čokoládu rozmixovat ponorným mixérem.
- Chilli a sladidlo přidávejte postupně a ochutnávejte, abyste našli svou ideální rovnováhu sladké a pikantní chuti.
- Pro autentičtější zážitek a zvýšení chuťových nuancí můžete přidat špetku skutečného mayského vanilkového prášku nebo použít vanilkový lusk.