Polévka s noky recept


Polévka s noky recept.

Polévka s noky je klasický a oblíbený pokrm, který je možné připravit mnoha různými způsoby. Zde je jeden z jednoduchých receptů a tipů na přípravu této lahůdky.

Ingredience:
- 1 l vývaru (masového nebo zeleninového)
- 200 g noky (můžete použít kupované nebo připravit doma)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo pažitka)

Recept:
1. Nejprve si připravte zeleninu. Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na menší kousky či plátky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte.
2. V hrnci na mírném ohni rozehřejte olivový olej a přidejte nasekanou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne se lehce zlatit.
3. Přidejte nasekaný česnek a restujte další 1-2 minuty, aby se uvolnily jeho aroma.
4. Do hrnce přidejte nakrájenou mrkev a petržel. Promíchejte a nechte zeleninu zpěnit.
5. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Jakmile začne polévka vařit, snižte teplotu a nechte jemně vařit asi 10-15 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.
6. Přidejte noky do polévky a vařte dle návodu na balení, obvykle 2-5 minut, než noky povyplavou na povrch a budou měkké.
7. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Tipy:
- Pro domácí noky můžete použít kombinaci mouky, vajec a špetky soli. Těsto nechte odpočinout, než z něj utvoříte malé kuličky nebo válečky a vařte v osolené vodě.
- Pokud máte rádi kořenitější polévky, přidejte do vývaru bobkový list, celé pepře nebo trochu sušeného tymiánu.
- Pro vegetariánskou variantu použijte zeleninový vývar a přidejte více druhů zeleniny, jako jsou brokolice, květák nebo cuketa.
- Polévku můžete ozdobit čerstvými bylinkami nebo podávat s kouskem chleba na doplnění chuti.