Jogurtová buchta s borůvkami recept


Jogurtová buchta s borůvkami recept.

Ingredience:

- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 3/4 hrnku cukru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 hrnek borůvek (mohou být čerstvé nebo mražené)
- moučkový cukr na posypání (volitelně)

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte tukem a vysypte moukou formu na bábovku nebo pekáč.
2. Ve velké míse smíchejte společně hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
3. V jiné míse dobře promíchejte bílý jogurt, cukr, rostlinný olej a vejce, dokud nezískáte hladkou směs.
4. Postupně přidávejte suchou směs do mokré a míchejte, dokud nebudou obě směsi spojeny.
5. Nakonec opatrně vmíchejte borůvky a směs vlijte do připravené formy.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 35 až 45 minut nebo dokud není buchta pevná na dotek a špejle vložená do středu vychází čistá.
7. Nechte buchtu chladnout v formě na mřížce asi 10 minut, poté ji vyklopte a nechte úplně vychladnout.
8. Před podáváním můžete buchtu posypat moučkovým cukrem.

Tipy:

- Pokud používáte mražené borůvky, nepotřebujete je předem rozmrazovat. Přímo zamíchejte do těsta.
- Aby se borůvky neusadily na dně formy, můžete je před vmícháním do těsta obalit v malém množství mouky.
- Pro extra vláčnost buchty můžete do těsta přidat lžíci kysané smetany.
- Pokud máte rádi citrusovou příchuť, přidejte do těsta kůru z jednoho citronu nebo pomeranče pro osvěžující nádech.
- Tato buchta je vynikající sama o sobě, ale můžete ji podávat i s vanilkovou zmrzlinou nebo s čerstvě ušlehanou smetanou pro ještě lepší zážitek.