Kolínkové muffiny recept


Kolínkové muffiny recept.

Kolínkové muffiny jsou perfektní spojení sladkého pečiva a klasického českého koláče, které přinese netradiční chuťový zážitek. Ideální jsou na snídani, svačinu nebo jako originální zákusek na oslavě.

- Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 3/4 šálku bílého cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek plnotučného mléka
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek jemně nasekaných kolínků (koláčová náplň)

- Recept:
1. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia a připravte si formu na muffiny, kterou vyložíte papírovými košíčky.
2. V jedné misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl.
3. V jiné misce důkladně promíchejte mléko, olej, vejce a vanilkový extrakt.
4. Postupně přidávejte mokré ingredience do suchých a míchejte, dokud nejsou všechny součásti spojeny, ale snažte se směs příliš nemíchat.
5. Nakonec jemně vmíchejte nasekané kolínky.
6. Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených košíčků na muffiny, každý naplňte asi do 3/4.
7. Pečte v předehřáté troubě 18-20 minut nebo dokud vrcholy muffinů nejsou zlatohnědé a tester vložený do středu muffinu vyjde čistý.
8. Nechte muffiny před podáváním vychladnout na mřížce.

- Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat trochu skořice nebo kardamomu.
- Pokud máte raději muffiny vláčnější, můžete přidat do těsta pár lžic zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
- Kolínky můžete před přidáním do těsta obalit v troše mouky, aby se lépe rozložily v těstě a nesestoupily na dno.
- Muffiny můžete podávat s kopcem šlehačky a posypat ještě trochou nasekaných kolínků pro krásnou prezentaci.
- Uložení muffinů v uzavřené nádobě je udrží čerstvé až na několik dní. Pokud je chcete uchovat déle, můžete je zamrazit a před podáváním je nechat rozmrazit na pokojové teplotě.