Smíšenina naložená recept.
Pro přípravu smíšené naložené zeleniny budete potřebovat následující ingredience:
- 1 kg zeleniny podle vaší chuti (okurky, papriky, mrkev, cibule, květák)
- 1 l vody
- 100 ml bílého vinného octa
- 2 lžíce soli
- 3 lžíce cukru
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- 1 lžička hořčičných semínek
- 2 stroužky česneku
Recept na přípravu smíšené naložené zeleniny:
1. Nejprve si připravte zeleninu. Umyjte ji a nakrájejte na menší kousky nebo plátky podle toho, jakou zeleninu používáte. Cibuli lze nakrájet na kroužky, papriky na proužky, květák na růžičky, okurky na plátky a mrkev na tenké sloupky nebo kolečka.
2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s octem, solí, cukrem, novým kořením, pepřem, bobkovými listy a hořčičnými semínky. Nechte směs vařit asi 5 minut.
3. Do sterilizovaných sklenic rovnoměrně rozdělte nakrájenou zeleninu a česnek. Přidejte také bobkové listy.
4. Horký nálev opatrně nalijte do sklenic s zeleninou tak, aby byla zelenina úplně ponořená.
5. Sklenice pevně uzavřete a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Poté je uložte na chladné a tmavé místo, kde necháte zeleninu naložit alespoň 2 týdny před konzumací.
Tipy pro dokonalou smíšenou naloženou zeleninu:
- Před vložením zeleniny do sklenic ji můžete na chvíli blanšírovat v horké vodě. To pomůže zachovat její křupavost.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do nálevu pár plátků čerstvého chilli nebo trochu chilli vloček.
- Smíšenou naloženou zeleninu můžete použít jako chutnou přílohu ke grilovanému masu nebo jako součást studených míchaných salátů.
- Ujistěte se, že sklenice jsou dobře sterilizované, aby se předešlo kontaminaci a prodloužila se trvanlivost vaší naložené zeleniny.