Rizoto s citronem recept.
- Ingredience
- 300 g arborio rýže
- 1 velký citron (kůra a šťáva)
- 1 malá cibule, jemně nakrájená
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml bílého suchého vína
- 50 g másla
- 100 g parmazánu, nastrouhaného
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Recept
1. V hluboké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte do zlatova, asi 2-3 minuty.
2. Přidejte rýži a za stálého míchání ji orestujte, dokud nezačne být průhledná, přibližně 1-2 minuty.
3. Zalijte bílým vínem a za stálého míchání vařte, dokud víno nevypaří.
4. Postupně přilévejte vývar, po malých dávkách, a stále míchejte. Přidávejte další vývar až po vstřebání předchozí dávky. Celý proces vaření rýže by měl trvat asi 18-20 minut.
5. Když je rýže skoro hotová (měla by být al dente), přidejte nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z citronu. Důkladně promíchejte.
6. Vypněte plamen, přidejte máslo a nastrouhaný parmazán. Promíchejte, dokud nevznikne krémová konzistence.
7. Okořeňte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti. Nechte rizoto chvilku odstát pod pokličkou, pak podávejte.
- Tipy
- Pro extra citronovou chuť přidejte k rizotu trochu citronového tymiánu.
- Pokud máte rádi více zeleniny, můžete přidat hrášek nebo baby špenát v posledních minutách vaření.
- Rizoto je nejlepší podávat ihned, ale pokud máte zbytky, můžete je znovu zahřát s trochou vývaru nebo vody, aby se obnovila krémová konzistence.
- Experimentujte s přidáním různých bylinek pro změnu chuti – petrželka nebo bazalka půjdou s citronem krásně dohromady.
- Při servírování můžete rizoto ozdobit několika plátky nevařeného citronu nebo posypat dalším parmazánem pro ještě intenzivnější chuť.