Brokolicová bramboračka recept.
**Ingredience:**
- 1 střední brokolice
- 3 střední brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a černý pepř dle chuti
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu nebo majoránky
- 100 ml smetany na vaření
- kousek másla pro zjemnění
**Recept:**
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Brokolici rozeberte na růžičky a očistěte.
2. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a zpěňte na něm cibuli. Přidejte česnek a krátce osmahněte, aby se uvolnily aroma.
3. Do hrnce přidejte nakrájené brambory a růžičky brokolice. Promíchejte a nechte chvíli smažit.
4. Zeleninu zalijte zeleninovým vývarem, přidejte tymián nebo majoránku, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni 20–25 minut, dokud nejsou brambory měkké.
5. Po uvaření část polévky rozmixujte ponorným mixérem pro hladší konzistenci, ale několik růžiček a kousků brambory nechte v celku pro texturu.
6. Směs vraťte na sporák, přidejte smetanu a kousek másla pro zjemnění chuti, promíchejte a nechte prohřát.
7. Případně dochuťte solí a pepřem a polévka je připravena k podávání.
**Tipy:**
- Pro pikantnější variantu můžete přidat špetku chilli nebo kapku tabaska.
- Polévku můžete ozdobit strouhaným sýrem nebo čerstvými bylinkami při podávání.
- Pokud dáváte přednost hustší konzistenci, můžete přidat méně vývaru nebo více brambor.
- Tento recept je snadno upravitelný pro vegetariány nebo vegany vynecháním smetany nebo použitím rostlinné alternativy.