Ovarová polévka se zeleninou recept.
Ovarová polévka se zeleninou je výbornou volbou pro chutný a výživný oběd či večeři. Základem této polévky je dobrý vývar a čerstvá zelenina, díky čemuž získáte spoustu vitamínů a minerálů.
**Ingredience:**
- 1 litr hovězího nebo kuřecího vývaru
- 2 středně velké mrkve
- 1 menší petržel
- 1 kousek celeru
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g zelených fazolek
- 100 g hrášku (může být i mražený)
- 2 brambory
- Sůl a černý pepř dle chuti
- Majoránka dle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
**Recept:**
1. Nejprve si připravte zeleninu. Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
2. Na velké pánvi nebo v hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
3. Přidejte ostatní nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a restujte ještě asi 5 minut. Zelenina by měla být mírně měkká.
4. Do pánve přidejte hovězí nebo kuřecí vývar. Přiveďte k varu.
5. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Přidejte do polévky spolu se zelenými fazolkami a hráškem.
6. Polévku vařte na mírném ohni, dokud nejsou všechny ingredience měkké, asi 20-30 minut.
7. Ochuťte solí, černým pepřem a majoránkou. Případně můžete přidat i další bylinky dle vaší chuti.
8. Polévku před podáváním nechte chvíli odstát, aby se chutě propojily.
**Tipy:**
- Ovarovou polévku můžete podávat s kousky čerstvého chleba nebo rozpečenými houskami.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete část zeleniny rozmixovat a vrátit zpět do polévky pro bohatší texturu.
- Pro pikantnější variantu přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo kapku tabasco omáčky.
- Tato polévka je ideální pro využití zbytků zeleniny v lednici. Nebojte se experimentovat s různými druhy zeleniny dle sezóny a vašich preferencí.
- Polévka se dá skvěle uchovávat v lednici a ještě lepší chutná následující den, když se chutě dobře propojí.