Křen smetanový recept


Křen smetanový recept.

Křen smetanový je jednoduchá, ale výrazná příloha, která skvěle doplní mnoho pokrmů, zejména pak masové speciality. Zde je návod, jak si připravit vlastní křen smetanový doma.

Ingredience:
- 100 g čerstvého křenu
- 200 ml smetany ke šlehání (minimálně 30% tuku)
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička cukru
- špetka soli

Recept:
1. Čerstvý křen oloupejte a nastrouhejte na jemno. Používat můžete buď ruční struhadlo, nebo kuchyňský robot. Při práci s křenem doporučuji mít kuchyň dobře větranou nebo pracovat u otevřeného okna, protože křen může být poměrně silný a dráždit oči.
2. Smetanu ke šlehání nalijte do mísy a lehce ji vyšlehejte, aby zhoustla, ale ne natolik, aby se změnila ve šlehačku.
3. Do smetany vmíchejte nastrouhaný křen, jablečný ocet, cukr a špetku soli. Vše důkladně promíchejte.
4. Hotový křen smetanový přiklopte a nechte v chladničce odpočinout alespoň 1 hodinu, aby se spojily chutě.

Tipy:
- Pokud preferujete méně ostrý křen, můžete množství čerstvého křenu snížit. Naopak pro silnější chuť přidejte křenu více.
- Křen smetanový je ideální jako doplněk k tradičnímu pečenému masu, uzeninám nebo jako součást velikonočního stolu.
- Pro zajímavou variaci můžete do křenu smetanového přidat i nasekanou pažitku nebo trochu citronové kůry, které obohatí jeho chuť.
- Smetanový křen skladujte v chladničce ve vzduchotěsné nádobě. Spotřebujte do několika dnů pro nejlepší čerstvost a chuť.