Čokoládový dort s pomerančovou pěnou recept


Čokoládový dort s pomerančovou pěnou recept.

- Ingredience

-# Pro čokoládový dort:
- 200 g tmavé čokolády
- 200 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 120 g hladké mouky
- 1 čajová lžička kypřícího prášku
- špetka soli

-# Pro pomerančovou pěnu:
- 300 ml pomerančového džusu (nejlépe čerstvě vymačkaného)
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový lusk
- 4 listy želatiny
- 200 ml smetany ke šlehání

- Recept

-# Čokoládový dort:
1. Předehřejeme troubu na 180°C. Máslo a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme mírně vychladnout.
2. Ve velké míse smícháme vajíčka s cukrem do pěny. Postupně přidáme čokoládovou směs, mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli. Vše důkladně promícháme.
3. Těsto vlijeme do předem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme přibližně 25-30 minut. Necháme úplně vychladnout.

-# Pomerančová pěna:
1. Želatinové listy namočíme do studené vody na 5 minut. Mezitím si připravíme pomerančový džus s cukrem a vanilkovým luskem, který povaříme asi 5 minut na mírném ohni.
2. Vyjmeme vanilkový lusk a do horkého džusu přidáme vyždímané želatinové listy. Dobře promícháme do úplného rozpuštění a necháme vychladnout.
3. Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně vmícháme do vychladlého pomerančového džusu. Necháme chvíli v chladu ztuhnout.
4. Pomerančovou pěnu rozetřeme na vychladlý čokoládový dort a dáme do lednice nejméně na 1 hodinu ztuhnout.

- Tipy
- Pro intenzivnější čokoládovou chuť můžete použít čokoládu s vyšším obsahem kakaa.
- Při servírování dort ozdobte čerstvým ovocem nebo čokoládovými hoblinkami pro pěknější vzhled.
- Pokud chcete pomerančovou pěnu o něco pevnější, můžete přidat o jeden list želatiny navíc.
- Pro veganskou verzi můžete použít rostlinnou smetanu a veganskou čokoládu.