Černá chlebová polévka recept.
**Ingredience:**
- 200 g černého chleba (nejlépe staršího)
- 1 l vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
- na ozdobu kysaná smetana a nasekaná pažitka
**Recept:**
1. Černý chléb nakrájejte na malé kostičky nebo ho natrhejte na drobné kousky.
2. V hlubokém hrnci rozehřejte máslo a na něm zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte.
3. Přidejte k chlebu mletý kmín, majoránku, sůl a pepř. Vše promíchejte.
4. Zalijte vývarem a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud chléb zcela nezměkne a polévka nezíská kašovitou konzistenci. Občas promíchejte.
5. Hotovou polévku můžete rozmixovat ponorným mixérem pro hladší konzistenci, ale není to nutné.
6. Polévku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
7. Podávejte teplou, ozdobenou kysanou smetanou a posypanou nasekanou pažitkou.
**Tipy:**
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do polévky kousek uzeného masa nebo uzené kosti během vaření.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo několik kapek tabasca.
- Tato polévka je výborná k recyklaci staršího pečiva, takže neváhejte použít i různé zbytky chleba, které máte doma.
- Černá chlebová polévka je ještě chutnější druhý den, kdy se všechny chutě hezky propojí.