Palačinky recept
Ingredience na palačinky:
mléko 500 ml
hladká mouka 250 g
vejce 3 ks
sůl špetka
cukr 2 lžíce
olej na smažení
Recept:
Do hluboké mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli a cukr. Vejce rozklepněte do malé misky a lehce je rozšlehejte vidličkou. Přidejte vejce a polovinu mléka k mouce. Pomocí metly nebo mixéru začněte suroviny šlehat, postupně přilévejte zbytek mléka, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek. Nechte těsto odpočinout asi 30 minut.
Rozpalte pánvičku na střední teplotu a lehce ji pomažte olejem. Naběračkou nalijte na pánvičku trochu těsta a pánvičkou krouživým pohybem rovnoměrně rozetřete těsto tak, aby pokrylo celý povrch. Pečte asi 1-2 minuty, dokud spodní strana nezhoustne a zezlátne. Poté palačinku opatrně otočte a opečte i druhou stranu.
Tipy:
1. Pro extra nadýchané palačinky můžete přidat do těsta trochu prášku do pečiva.
2. Pokud máte rádi sladké palačinky, můžete do těsta přidat vanilkový cukr nebo citronovou kůru pro osvěžující chuť.
3. Před podáváním palačinky můžete ozdobit čerstvým ovocem, zakysanou smetanou nebo nutellou.
4. Můžete experimentovat s různými náplněmi, jako jsou džemy, syry nebo dokonce slané varianty s uzeninami a zeleninou.
5. Pro zdravější variantu použijte místo běžné mouky celozrnnou nebo ovesnou mouku a nahraďte bílý cukr medem nebo agávovým sirupem.