Rýžový nákyp s meruňkami recept


Rýžový nákyp s meruňkami recept
Ingredience, které budete potřebovat na přípravu rýžového nákypu s meruňkami, zahrnují rýži, meruňky, mléko, cukr, vejce, vanilkový cukr a trochu másla na vymazání formy.

Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Mezitím si vezmeme hrnec, do kterého dáme mléko a přivedeme k varu. Přidáme rýži a vaříme na mírném ohni, dokud rýže nezměkne a většina mléka není vsáknutá. Tento krok obvykle trvá asi 15 až 20 minut. Během vaření je důležité občas promíchat, aby se rýže nepřipálila.

Po uvaření rýže přidáme cukr a vanilkový cukr a dobře promícháme. Necháme mírně vychladnout. Pak přidáme rozšlehaná vejce a opět dobře promícháme. Meruňky omyjeme, nakrájíme na menší kousky a přidáme do rýžové směsi.

Formu na pečení vymažeme máslem a přilijeme připravenou směs. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 až 35 minut, dokud povrch nákypu nezíská zlatavou barvu a směs se krásně nespojí.

Po upečení necháme nákyp chvíli odpočinout, než ho podáváme. Je vynikající jak teplý, tak i studený.

Tipy pro dokonalý rýžový nákyp:
1. Přidání trochy skořice nebo citronové kůry může vašemu nákypu dodat zajímavou chuťovou nuanci.
2. Pokud máte raději sladší dezerty, můžete zvýšit množství cukru nebo přidat trochu medu.
3. Pro křupavější vrchní vrstvu můžete před koncem pečení posypat nákyp rozdrcenými mandlovými plátky nebo drobenkou.
4. Vyzkoušejte také přidat do nákypu jiné druhy ovoce, například hrušky nebo jablka, pro odlišnou chuťovou variaci.