Andělský dort recept
Andělský dort je nádherný a lehký dezert, který si oblíbíte pro jeho jemnost a vzdušnost. Jeho příprava není ani tak složitá, jak by se mohlo zdát.
Ingredience:
- bílky z 10 velkých vajec
- 300 g cukru krupice
- 100 g hladké mouky
- 100 g solamylu (kukuřičný škrob)
- 1/2 lžičky krémového prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
Recept:
Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Bílky necháme v míse při pokojové teplotě asi 30 minut, aby se lépe šlehaly. Poté je začneme šlehat a postupně přidáváme sol. Jakmile se bílky začnou pěnit, pomalu přisypáváme cukr a šleháme do pevného sněhu. Pak opatrně vmícháme vanilkový extrakt.
V dalším kroku si smícháme mouku, solamyl a prášek do pečiva. Tuto směs postupně, opatrně vmícháváme do bílkového sněhu, ideálně pomocí kovové lžíce. Hmotu pak nandáme do formy na andělský dort (ideálně takové s nohou uprostřed). Pečeme asi 35 minut, nebo dokud vrch dortu není zlatavý a pružný na dotek.
Po upečení necháme dort chvíli vychladnout a poté ho obráceně (s formou) položíme na lahvičku nebo speciální stojánek a necháme úplně vychladnout (asi 1-2 hodiny).
Tipy:
- Přesné dodržování množství ingrediencí je klíčem k úspěchu. Mějte na paměti, že andělský dort je velmi jemný a každá dodatečná změna může ovlivnit výslednou strukturu.
- Ujistěte se, že vaše mísa a šlehač jsou zcela čisté a zbavené jakéhokoli tuku. Jakýkoliv tuk může zabránit vytvoření pevného bílkového sněhu.
- Dort můžete podávat s ovocem, šlehačkou nebo jemnou ovocnou omáčkou.