Babiččina vánočka recept


Babiččina vánočka recept
Babiččina vánočka je tradiční české vánoční pečivo, které se vyznačuje jemnou sladkou chutí a bohatou náplní. Pro přípravu této klasické vánočky budete potřebovat následující ingredience

500 g hladké mouky
100 g cukru
200 ml mléka
80 g másla
2 žloutky
1 celé vejce
30 g čerstvého kvasu
špetka soli
1 lžička mletého kardamomu
kůra z jednoho citronu
100 g rozinek
50 g mletých mandlí
50 g kandovaného ovoce
na potření 1 vejce
na posypání mandlové plátky

Postup přípravy vánočky je následující

Nejprve si připravte kvásek, do malé mísy dáme rozdrobený kvas, lžíci cukru, lžíci mouky a přilijeme trochu vlažného mléka. Směs promícháme a necháme asi 15 minut v teple kynout. Mezitím si v míse prosejeme mouku, přidáme cukr, mletý kardamom, citronovou kůru a špetku soli. V mléce rozpustíme máslo a necháme vychladnout na vlažno. Do mísy s moukou přidáme připravený kvásek, žloutky, vejce a vlažné mléko s máslem. Těsto řádně propracujeme, až je hladké a nelepí se. Nakonec vmícháme rozinky, kandované ovoce a mleté mandle. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout, dokud svůj objem nezdvojnásobí.

Vypracované těsto rozdělíme na tři stejné části a z každé vyválíme váleček. Ty poté zapletáme do copu. Hotovou vánočku položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů C asi 35 minut, dokud není zlatožlutá.

Tipy pro dokonalou vánočku
Použijte kvalitní suroviny, zejména mouku a máslo.
K přípravě těsta použijte mléko a máslo vlažné, nikoliv horké, aby nedošlo k zabití kvasinek.
Těsto nechte dostatečně dlouho kynout na teplém místě bez průvanu.
Pro lepší chuť a aroma můžete do těsta přidat trochu rumu nebo vanilkového extraktu.
Pečení pozorně sledujte, vánočka by měla být zlatá, ne spálená.
Po upečení vánočku nechte na mřížce vychladnout, aby zůstala křehká a nezvlhla.

Tato babiččina vánočka bude skvělým doplňkem vánočního stolu a jistě potěší všechny příznivce tradičních českých vánočních dobrot.