Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou recept
Ingredience:
1 hlávka bílého zelí nakrájené na proužky
200 g uzeného masa nakrájeného na kostky
1 plechovka cizrny
1 cibule nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku nasekané
2 lžíce oleje
1 lžička mletého kmínu
Sůl a pepř podle chuti
1 lžíce jablečného octa
1 lžička cukru
250 ml vývaru nebo vody
Recept:
V hrnci rozehřej olej a přidej nakrájenou cibuli. Restuj, dokud cibule nezezlátne. Přidej česnek a maso, restuj dalších pár minut, dokud maso nezačne být křupavé na okrajích. Následně do hrnce přidej nakrájené zelí, osol, opepři a vmíchej kmín. Restuj zhruba 5 minut, než zelí mírně změkne, ale pořád zůstane trochu křupavé. Přilij vývar nebo vodu, přidej ocet a cukr a promíchej. Nech na mírném ohni pod pokličkou dusit asi 20 minut. Poté přidej cizrnu, promíchej a pokračuj v dušení dalších 10 minut, nebo dokud zelí není měkké a chutě se spojí. Dochutíš můžeš podle potřeby.
Tipy:
1. K tomuto jídlu se výborně hodí bramborové knedlíky nebo chléb.
2. Uzené maso můžeš nahradit klobásou nebo slaninou pro intenzivnější chuť.
3. Přidat k dušenému zelí můžeš také trochu majoránky nebo bobkový list pro zvýraznění chuti.
4. Pokud máš rád pikantnější verze, přidej k zelí trochu paprikového prášku nebo chilli.
5. Zbylé dušené zelí můžeš využít jako výbornou přílohu k pečenému masu následující den.