Koláč s jarními cibulkami recept


Koláč s jarními cibulkami recept
Koláč s jarními cibulkami je dokonalým jarním pokrmem, který využívá svěžest a jemnost mladých cibulek. Tento recept vám ukáže, jak připravit lahodný a esteticky přitažlivý koláč.

Ingredience
Pro těsto budete potřebovat mouku, studené máslo, sůl a vodu. Na náplň si připravte jarní cibulky, smetanu, vejce, sůl, pepř a čerstvý tymián nebo jiné bylinky dle vašeho výběru.

Recept
Začneme přípravou těsta. Smíchejte 250 gramů mouky s špetkou soli. Přidejte 125 gramů nakrájeného studeného másla a pracujte rukama nebo mixérem, dokud směs nezačne připomínat hrubou strouhanku. Přilijte 4-6 lžic ledové vody, až dokud se těsto nespojí do hladkého těsta, které nelepí. Těsto zabalte do fólie a dejte chladit do lednice na alespoň 30 minut.

Mezitím si připravte náplň. Na pánvi na mírném ohni orestujte nakrájené jarní cibulky, dokud nezměknou a nezačnou se lehce karamelizovat. Ve velké míse smíchejte 200 ml smetany a 3 velká vejce. Přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a nasekané bylinky.

Rozválené těsto vložte do koláčové formy, na dno položte pečicí papír a rozprostřete na něj keramické kuličky nebo fazole (tím zabráníte vytváření bublin). Pečte těsto v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia po dobu 10 minut. Poté odstraňte papír s kuličkami a pečte ještě 5 minut.

Na předpečené těsto rozložte orestované cibulky a přelijte je směsí smetany a vajec. Pečte v troubě dalších 25-30 minut, dokud náplň nezhustne a povrch nezačne zlátnout.

Tipy
Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat trochu nastrouhaného sýra, jako je gruyere nebo parmezán. Tento koláč je vynikající jak teplý, tak studený a hodí se k jarnímu pikniku nebo jako lehký večerní pokrm. Můžete ho podávat s čerstvým salátem z mladých listů špenátu nebo rukoly.

Tento koláč s jarními cibulkami je nejen chutný, ale také krásně vypadající a přinese na váš stůl jarní atmosféru.