Jiný houbový gulášek recept


Jiný houbový gulášek recept
Ingredience:
hovězí nebo vepřové maso asi 500 gramů, cibule 2 střední, směs lesních hub 300 gramů (mohou být čerstvé nebo sušené), sladká paprika 2 lžičky, mletý černý pepř, sůl podle chuti, majoránka 1 lžička, česnek 2 stroužky, rajčatový protlak 2 lžíce, hovězí nebo zeleninový vývar asi 500 ml, olej nebo sádlo pro smažení

Recept:
Masu nakrájejte na kostky a osolte ji. Na pánvi rozpalte olej nebo sádlo a maso na něm opečte dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova. K masu s cibulí přisypte sladkou papriku, promíchejte a ihned zalijte trochou vývaru, aby paprika nespálila. Přidejte protlak, promíchejte a podlijte zbytkem vývaru. Guláš nechte pomalu dusit na mírném ohni. Mezitím si připravte houby. Pokud používáte sušené, nechte je nejdříve asi 20 minut nabobtnat ve vodě. Čerstvé i namočené sušené houby důkladně umyjte a nakrájejte na menší kousky. Houby přidejte do hrnce asi po 45 minutách vaření masa. Guláš dále duste, dokud není maso měkké. Ke konci vaření přidejte nadrobno nakrájený česnek a majoránku, dochuťte solí a pepřem. Nezapomeňte průběžně kontrolovat množství tekutiny, případně dolijte trochu vývaru nebo vody.

Tipy:
Pro intenzivnější chuť můžete do guláše přidat lžíci rajčatového protlaku nebo kousek tmavé čokolády při dusení masa. Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte malou lžičku chilli papričky. Serverovat můžete s knedlíkem, chlebem nebo vařenými bramborami. Guláš je vždy lepší druhý den, kdy se chutě krásně prolnou.