Creme fraiche recept


Creme fraiche recept
Creme fraiche je hustý smetanový produkt s jemnou, mírně kyselou chutí, který se používá v mnoha receptech po celém světě. V České kuchyni se často používá jako doplněk k polévkám, omáčkám, pečeným jídlům nebo jako součást dezertů.

Pro výrobu domácí creme fraiche budete potřebovat pouze dvě ingredience: smetanu a živou kulturu, kterou můžete získat z jogurtu nebo již hotové creme fraiche.

Postup je následující:
1. Do sklenice nalijte 1 šálek smetany s vysokým obsahem tuku, ideálně 30 % nebo více.
2. Přidejte 2 lžíce jogurtu nebo creme fraiche s aktivními kulturami.
3. Sklenici zakryjte kuchyňskou utěrkou nebo gázou a zabezpečte gumičkou nebo provázkem.
4. Nechte směs na teplém místě, ale mimo přímé sluneční světlo asi 24 hodin, aby proběhla fermentace.
5. Po 24 hodinách směs zhoustne. Zamíchejte, přiklopte víčkem a uložte do lednice.
6. Nechte v lednici odpočinout alespoň 24 hodin před použitím, aby se chutě prohloubily.

Tipy pro použití:
- Creme fraiche můžete použít jako náhradu za smetanu v receptech, kde požadujete jemnější a bohatší texturu.
- Skvěle se hodí k dochucení polévek a omáček nebo jako doplněk k pečeným bramborám.
- Můžete ji také použít v dezertech, například jako doplněk k ovocným koláčům nebo jahodám.

Creme fraiche je velmi oblíbená díky své univerzálnosti a bohaté chuti, která se hodí k mnoha jídlům. S touto domácí verzí snadno získáte kvalitní a chutnou přísadu, která obohatí vaření.