Sýrová roláda recept
Sýrová roláda je oblíbená chuťovka na oslavách a rodinných sešeních. Je skvělá jako předkrm nebo jako součást studeného bufetu.
Ingredience:
- 250 gramů měkkého sýra (například tvaroh, kozí sýr, nebo ricotta)
- 150 gramů tvrdého sýra (například eidam, gouda, nebo cheddar)
- 100 gramů másla
- 3 vejce
- 100 gramů šunky nebo salámu
- 1 červená paprika
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžice hořčice
- 1 lžíce majonézy
- pažitka nebo petrželka na ozdobu
- 1 lžička papriky (sladká nebo pálivá, podle chuti)
Recept:
1. Nejdříve si připravíme základ sýrové rolády. Rozmíchejte měkký sýr s máslem do hladkého krému. Přidejte žloutky, hořčici a majonézu a dobře promíchejte.
2. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do sýrové směsi.
3. Na plech položte pečicí papír a rovnoměrně rozetřete sýrovou směs. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 10 minut, dokud není směs zpečená, ale stále měkká.
4. Mezitím nastrouhejte tvrdý sýr, šunku nebo salám nakrájejte na malé kousky a papriku na jemné proužky.
5. Pečenou sýrovou placku nechte chvíli vychladnout, pak rovnoměrně posypte tvrdým sýrem, šunkou a paprikou.
6. Pomocí pečicího papíru zvolna rolujte sýrovou placku do rolády.
7. Hotovou roládu zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce ztuhnout, nejlépe přes noc.
Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete přidat do sýrové směsi trochu chilli papričky nebo nasekané jalapeňos.
- Roládu můžete před podáváním potřít tenkou vrstvou máslového krému a ozdobit pažitkou nebo petrželkou pro lepší vizuální efekt.
- Experimentujte s různými druhy sýrů a uzenin, abyste našli svou oblíbenou kombinaci.
Sýrová roláda je výborná jak teplá, tak studená. Podávejte jako součást studené mísy nebo jako hlavní chod s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.