Mrkvový koláč s citronovou polevou recept


Mrkvový koláč s citronovou polevou recept
Mrkvový koláč s citronovou polevou je oblíbený dezert, který kombinuje sladkost mrkve s osvěžující chutí citronu. Následuje podrobný popis, jak tento koláč připravit.
Ingredience pro těsto

250 g jemně nastrouhané mrkve
200 g mouky
150 g cukru
150 ml oleje
3 velká vejce
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
2 lžičky mleté skořice
špetka soli

Ingredience pro citronovou polevu

150 g moučkového cukru
3 lžíce čerstvé citronové šťávy

Recept

Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
Ve velké míse dobře smíchejte olej, cukr a vejce dohladka.
Přidejte nastrouhanou mrkev a důkladně zamíchejte.
V jiné misce promíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
Suchou směs postupně přidávejte do mokré směsi a míchejte, dokud nevznikne homogenní těsto.
Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy na koláč.
Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut nebo dokud není koláč pevný na dotek.
Nechte koláč vychladnout na mřížce.

Příprava citronové polevy

Moučkový cukr prosejte a smíchejte s citronovou šťávou.
Směs míchejte, dokud nevznikne hladká poleva.
Polevu rovnoměrně rozetřete na vychladlý koláč.

Tipy

Pro intenzivnější chuť mrkve můžete do těsta přidat i trochu nastrouhaného zázvoru.
Pokud máte rádi ořechy, přidejte do těsta hrst nasekaných ořechů, například vlašských.
Ujistěte se, že je mrkev opravdu jemně nastrouhaná, aby se dobře spojila s ostatními ingrediencemi a zvlhčila těsto.

Mrkvový koláč s citronovou polevou je vynikající jak teplý, tak studený. Můžete ho podávat s šálkem kávy nebo čaje pro dokonalý zážitek.