Mačkané brambory recept
Mačkané brambory jsou klasické jídlo, které se hodí jak jako příloha, tak i samotná pochoutka. Pro přípravu budete potřebovat následující ingredience:
brambory – nejlépe odrůdy, které jsou vhodné na vaření, jako jsou například sadové brambory
máslo – pro bohatší chuť
mléko – aby byly brambory krémovější
sůl – podle chuti
pepř – podle chuti
čerstvá petržel nebo pažitka pro ozdobu
Postup přípravy:
Nejprve si oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kousky. Poté je dejte vařit do osolené vody, dokud nebudou měkké, což obvykle trvá asi 15–20 minut v závislosti na velikosti kousků.
Jakmile jsou brambory měkké, sceďte vodu a vraťte je zpět do hrnce. Přidejte máslo a trochu mléka a začněte brambory mačkat. Můžete použít mačkátko na brambory nebo prostě použijte vidličku, pokud máte rádi hrubší texturu. Přidávejte mléko a máslík podle potřeby, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Nakonec můžete přidat nasekanou petržel nebo pažitku pro lepší chuť a vzhled.
Tipy pro dokonalé mačkané brambory:
Použijte skutečné máslo pro nejlepší chuť; margarín nebo jiné náhražky nemají stejný efekt.
Místo mléka můžete zkusit smetanu pro ještě bohatší a krémovější chuť.
Pokud máte rádi trochu jiné chutě, přidejte do brambor trochu česneku nebo křenu.
Mačkané brambory jsou výborné samy o sobě nebo jako doplněk k masu, zelenině či omáčkám.