Utopenci recept


Utopenci recept
Utopenci jsou tradiční česká pochoutka, která se skládá z nakládaných uzených klobás ve sladkokyselém nálevu s cibulí a kořením.
Ingredience:

uzené klobásy (nejlépe špekáčky)
cibule
ocet
voda
cukr
bobkový list
nové koření
celý pepř
česnek
chilli papričky (podle chuti)

Recept:

Klobásy nařízněte na několik míst, aby lépe přijaly nálev.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Do velké skleněné nebo keramické nádoby vložte vrstvu nakrájených cibulí.
Na cibuli položte klobásy.
Připravte nálev. Do hrnce dejte vodu, ocet, cukr, bobkové listy, nové koření, celý pepř a rozdrtilý česnek. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut.
Hotový horký nálev nalijte přímo na klobásy a cibuli. Ujistěte se, že jsou klobásy kompletně ponořené v nálevu.
Nechte nádobu otevřenou, dokud nálev nevychladne.
Poté nádobu uzavřete a uložte do chladu. Utopenci jsou nejlepší, pokud jsou necháni nakládat alespoň 2 dny.

Tipy:

Pro pikantnější verzi můžete přidat více chilli papriček nebo trochu chilli prášku.
Utopenci se skvěle hodí jako svačina na párty nebo jako doplněk k pivu.
Nálev lze podle chuti upravit, někdo dává raději více octa pro výraznější kyselost, jiný preferuje sladší chuť s vyšším obsahem cukru.