Květáková polévka s rukolou recept


Květáková polévka s rukolou recept
Květáková polévka s rukolou je lehká, zdravá a velmi chutná. Zde je postup, jak ji připravit.
Ingredience

1 střední květák
1 cibule
2 stroužky česneku
1 brambora
100 g rukoly
1 l zeleninového vývaru
100 ml smetany pro vaření
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý černý pepř
muškátový oříšek

Recept

Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Bramboru oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a po chvilce přidejte květák a bramboru. Vše krátce osmahněte.
Zeleninu zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud nejsou květák a brambory měkké, což trvá přibližně 20 minut.
Po uvaření polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Přidejte smetanu, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Polévku důkladně promíchejte a přiveďte k varu.
Před podáváním do polévky vmíchejte čerstvou rukolu a nechte ji chvilku povařit, aby zvýraznila chuť.

Tipy

Pro veganskou verzi polévky použijte rostlinnou smetanu nebo vynechte smetanu úplně a místo ní můžete přidat trochu kokosového mléka pro krémovější konzistenci.
Polévku můžete ozdobit praženými slunečnicovými semínky nebo dýňovými semínky pro přidanou texturu a chuť.
Podávejte s čerstvým pečivem nebo topinkami pro kompletní jídlo.

Tato polévka je ideální pro chladné dny a díky rukole získává příjemný pikantní nádech.