Buchtičky dukátové recept


Buchtičky dukátové recept
Ingredience pro dukátové buchtičky:

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
80 g cukru
2 žloutky
50 g másla
špetka soli
vanilkový cukr
máslo na vymazání formy
tvaroh, povidla nebo jiná náplň podle chuti
moučkový cukr na posypání

Recept:
V míse rozmícháme droždí s trochou teplého mléka a lžičkou cukru. Necháme vzejít kvásek. V jiné míse si smícháme mouku, zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo, špetku soli, vanilkový cukr a přidáme kvásek. Zalijeme zbytkem teplého mléka a zpracujeme hladké, ne příliš tuhé těsto. Těsto necháme na teplém místě kynout asi hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto rozdělíme na malé kousky, do každého kousku vložíme lžičku náplně – tvaroh, povidla nebo co máte rádi. Těsto pak zabalíme tak, aby náplň byla uvnitř, a vytvarujeme kuličky.
Pekáč vymažeme máslem a kuličky v něm rozložíme tak, aby se vzájemně téměř nedotýkaly. Buchtičky necháme ještě asi 15 minut kynout, pak je vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 20-25 minut, dokud nejsou zlatové.
Po upečení buchtičky vyjmeme, ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Tipy:

Pro extra jemnost můžete do těsta přidat lžíci rumu nebo citronovou kůru.
Před pečením můžete buchtičky potřít rozšlehaným vejcem, získají tak krásně zlatavou barvu.
Pokud máte rádi méně sladké, můžete v náplni omezit množství cukru nebo ho z některých náplní úplně vynechat.
Pokud nemáte čerstvé droždí, můžete použít suché; v tom případě použijte asi 14 g suchého droždí.