Plněné kedlubny recept


Plněné kedlubny recept
Plněné kedlubny jsou chutným a výživným jídlem, které se hodí jak na oběd, tak na večeři. Zde je návod, jak je připravit.
Ingredience:

Malé kedlubny
Mleté maso (hovězí nebo vepřové)
Cibule
Česnek
Rajčatový protlak
Rýže
Sůl a pepř
Majoránka
Olej

Recept:
Nejdříve si připravíme kedlubny. Kedlubny omyjeme, odkrojíme vršek a vydlabeme vnitřek tak, aby zůstala stěna silná asi 1 cm. Vnitřek kedlubny lze použít do náplně nebo do polévky.
V pánvi na troše oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a mleté maso. Osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Mícháme a smažíme, dokud maso není plně uvařené. Poté přidáme rajčatový protlak a vaříme dalších pár minut. Nakonec vmícháme uvařenou rýži a vše dobře promícháme.
Tuto směs použijeme jako náplň do kedluben. Každou kedlubnu naplníme masovou směsí, až bude plná. Vršek kedlubny můžeme zakrýt původně odkrojeným "víčkem".
Plněné kedlubny dáme do pekáče, přilijeme trochu vody, aby se vytvořila pára a nedali se příliš vysušit. Pekáč zakryjeme a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi na 45 minut. Poté pekáč odkryjeme a necháme kedlubny dopečt dozlatova dalších 10–15 minut.
Tipy:

Do náplně můžete přidat také jemně nakrájené bylinky jako je petržel nebo bazalka pro svěží chuť.
Pro vegetariánskou variantu lze mleté maso nahradit směsí z červené čočky a nakrájených žampionů.
Kedlubny můžete podávat s bramborovou kaší nebo jen tak s chlebem a zeleninovou oblohou.

Dobrou chuť!