Perníčky recept


Perníčky recept
Perníčky jsou tradiční české vánoční cukroví, které se těší velké oblibě. Zde je recept na jejich přípravu.
Ingredience:

mouka pšeničná hladká 500 g
med 250 g
cukr krupice 100 g
máslo 100 g
vejce 1 ks
perníkové koření 2 lžičky
jedlá soda 1 lžička
citronová kůra 1 lžička

Postup:
Začnete tím, že v kastrolu na mírném ohni rozpustíte máslo, med a cukr. Směs míchejte do rozpuštění cukru, ale nenechte ji přijít k varu. Po rozpuštění odstavte z ohně a nechte vychladnout. Ve větší míse smíchejte mouku, perníkové koření, jedlou sodu a citronovou kůru. Do vychladlé medové směsi vmíchejte vejce a následně vše přilijte k suchým ingrediencím. Vypracujte hladké těsto, které následně zabalte do potravinové fólie a dejte odpočívat do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc.
Po odpočinku těsto vyválejte na pomoučeném válu na tloušťku asi 3-5 mm a vykrajujte různé tvary perníčků. Perníčky kladete na plech vyložený pečicím papírem a pečete v předehřáté troubě na 180 °C asi 8-10 minut.
Tipy:

Perníčky můžete ozdobit polevou z bílku, moučkového cukru a citronové šťávy nebo je obalit v čokoládě.
Aby perníčky zůstaly měkké, uložte je do uzavíratelné nádoby a přidejte krajíc chleba nebo jablko, které jim dodá vlhkost.
Perníčky chutnají nejlépe, když se nechají odležet několik dní, proto je ideální péct je nejméně týden před Vánocemi.

Perníčky jsou skvělým doplňkem vánočního stolu a zpříjemní každé adventní posezení.