Švestkový závin s mandlemi recept


Švestkový závin s mandlemi recept
Švestkový závin s mandlemi je oblíbená podzimní pochoutka. Následující recept kombinuje sladkost švestek a křupavost mandlí s jemným těstem.
Ingredience:

500 g listového těsta
500 g švestek
100 g mletých mandlí
50 g cukru
1 lžička mleté skořice
mouka na posypání pracovní plochy
máslo na vymazání pekáče
vejce na potření těsta

Recept:

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Pekáč vymažte máslem.
Na pomoučené pracovní ploše rozválejte listové těsto na obdélníkový plát.
Švestky umyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte je v míse s cukrem a skořicí.
Rovnoměrně rozložte mleté mandle na těsto, ponechejte okraje volné asi 2 cm pro snadné zavinutí.
Na mandle rozprostřete připravenou švestkovou směs.
Těsto pečlivě zaviněte a zajistěte, aby švy byly na spodní straně.
Závin potřete rozšlehaným vejcem, což pomůže dostat krásně zlatavou barvu.
Pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, dokud závin nezíská zlatavou barvu.

Tipy:

Pro intenzivnější mandlovou chuť můžete do těsta přidat nasekané mandle.
Švestky můžete nahradit jiným ovocem dle sezóny nebo osobní preference, jako jsou jablka nebo třešně.
Pro extra lesk můžete závin před podáváním potřít ještě jednou rozšlehaným vejcem a dát na pár minut zpět do trouby.
Podávejte teplý nebo vlažný, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.