Rychlý ovocný koláč ze zakysané smetany recept


Rychlý ovocný koláč ze zakysané smetany recept
Ingredience:
Mouka pšeničná hladká 250 g
Cukr krupice 150 g
Zakysaná smetana 200 ml
Vegetabilní olej 100 ml
Prášek do pečiva 2 lžičky
Vanilkový cukr 1 balíček
Citronová kůra 1 čajová lžička
Vejce 3 ks
Ovoce dle sezóny nebo dle chuti (jablka, borůvky, třešně atd.)
Recept:
Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. V jiné míse šlehajte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud směs nezhoustne a nezesvětlá. Postupně přilévejte olej a zakysanou smetanu a nakonec přidejte citronovou kůru. Tuto směs následně pomalu vmíchávejte do mouky, dokud nevznikne hladké těsto.
Těsto rozetřete do vymazané a moukou vysypané formy. Na těsto rovnoměrně rozložte ovoce. Pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut, nebo dokud koláč nezhnědne a tester vložený do středu nevyjde čistý.
Tipy:
Pro ještě lepší chuť můžete přidat do těsta lžíci rumu nebo skořicový cukr pro posypání ovoce. Pokud používáte vodnatější ovoce, jako jsou třešně nebo jahody, můžete je lehce obalit v mouce, aby koláč nebyl příliš mokrý. Servírujte koláč teplý nebo vychlazený, podle vlastní chuti. Dobrou chuť!