Carpaccio ze pstruha s olivovou tapenádou recept


Carpaccio ze pstruha s olivovou tapenádou recept
Carpaccio ze pstruha s olivovou tapenádou je jednoduché a elegantní jídlo, které vynikne svou svěžestí a chutí. Ideální jako předkrm nebo lehké hlavní jídlo.
Ingredience:

Filety z pstruha, cca 200 g
100 g černých oliv bez pecek
2 lžíce kaparů
1 stroužek česneku
2 lžíce citronové šťávy
6 lžic olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Několik lístků čerstvé bazalky
Pár kapek balsamikového octa

Recept:

Pstruha důkladně očistěte, zbavte kůže a nakrájejte na velmi tenké plátky. Plátky pstruha rozložte na talíř pokrytý potravinovou fólií.
V mixéru nebo pomocí ponorného mixéru připravte tapenádu. Do mixéru vložte olivy, kapary, oloupaný a nakrájený česnek, citronovou šťávu a olivový olej. Směs rozmixujte na hladkou pastu.
Tapenádu rovnoměrně rozetřete na plátky pstruha.
Carpaccio zakryjte potravinovou fólií a nechte v chladničce alespoň 30 minut marinovat.
Před podáváním carpaccio osolte, opepřete, pokapejte trochou olivového oleje a balsamikového octa. Garnišujte čerstvými lístky bazalky.

Tipy:

Pro dokonalou tenkost pstruhových plátků použijte velmi ostrý nůž a snažte se krájet rybu, když je mírně zamražená.
Pro intenzivnější chuť nechte carpaccio marinovat přes noc.
Olivová tapenáda může být také využita jako skvělý doplněk k pečivu nebo grilovaným masům.

Toto jídlo perfektně koresponduje s lehkým bílým vínem nebo proseccem.